Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | Tilk László Géza | 0 hozzászólás
Az első császtai pálinkafesztivál http://tilk.blog.hu/2008/10/01/elso_nagy_csasztai_palinkafesztival
11 éve | Tilk László Géza | 0 hozzászólás
Prédikátor http://www.predikatorleparlo.hu/
https://www.facebook.com/PredikatorLeparlo?fref=ts
Kukkants rá!
|
|
13 éve | Tilk László Géza | 1 hozzászólás
Megnyitó köszöntő!
Bajtársak! Kartársaim, Drága Barátaim, Édes Komácskáim, Gyerekek, Kölykeim!
Csak léha és felelőtlen iszákos vedel mindenféle égetett szeszeket, kizárólag a bódulat hatásáért. Mi meghatottan itt állunk - Császtán a vártán - a Pálinka egy kis alkalmi szentélyében, hogy úgy ne mondjam kápolnájában.
Igen. Igen és megint igen Mi nem vedelünk, mert az a Pálinkához nem illik. Mi áhitattal szinte csak cseppenként kortyolgatva ízlelgetjük annak bukéját.
14 éve | Tilk László Géza | 4 hozzászólás
Ötletem van. Kecskemét Sanyi barátunk - aki indította ezt a klubot - Miskolcon rendelkezik egy hegyi telekkel amin 46 biralma fa van. Hely is van a pálinka főzésre. Az Orbán kormány már nem tiltja. Ki lenne aki társulna arra, hogy ott ismert anyagból ismert ember irányításával ismert nedü álljon elő ismerősöknek? Szavazást kérek, illetve akinek a doronjával verem annak a nyilatkozatát a szavazás végén.
14 éve | Tilk László Géza | 0 hozzászólás
Adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot. /Orbán Viktor/
Készítésről A jó ízû és zamatú minõségi pálinka készítése valójában már a gyümölcsök gondozásánál elkezdõdik. Hazánk kedvezõ adottságainak köszönhetõen a gyümölcsök sütkérezhetnek a napsütésben és élvezhetik a talaj kiváló adottságait. De a napfénybõl és talajból származó kitûnõ gyümölcs zamatok megõrzéséért a pálinkafõzés mestereinek is sokat kell tenniük. A kiváló pálinka készítõjénél végig kell követi a gyümölcs útját a rügyfakadástól a gyümölcs feldolgozáson keresztül a fogyasztásig. I.
A pálinkakészítésnek négy jól elkülöníthető szakasza van. Az első lépést a gyümölcs kiválasztása jelenti. Csak megfelelő aromatartalmú gyümölcsből lehet jó pálinkát készíteni. Hogy milyen a megfelelő aromatartalom, arra a mesterek szerint csak rá kell érezni – és kóstolással erősíteni ezt a hitet, keresni a megfelelő aromát, amely a pálinka egyediségét és nagyszerűségét biztosítja. Ha kiválasztották a gyümölcsöt, akkor következhet annak előkészítése.
15 éve | Kecskeméti Sándor | 0 hozzászólás
Elhanyagolt kincsünk a birs. Sokadmagával – tegyük hozzá. Nem kedveljük, mert fanyar, és a multiédességek annyira elkényeztették az ínyünket, hogy kerüljük mindazt, ami nem annyira édes, mint ők. Függünk az élvezeti szerektől, a cukortól legfőképpen, és elkerüljük ezáltal azt, ami hasznos lenne. A birs nyákoldó, nyugtató hatású, és annak idején Szenthelyi Molnár István, a kitűnő gyógynövényes paptanár azt mondta róla a Biokultúra Egyesület központi klubjában tartott előadásában, hogy télen szinte mindennap kellene ennünk, annyira hasznos az ízületeinknek.
15 éve | Kecskeméti Sándor | 4 hozzászólás
A birsfajtákkal kevés kutató foglalkozik érdemben, ezért részletes fajtaleírások alig találhatók. A fajtákat általában a termés alakja szerint különböztetjük meg. Ha a termés alma alakú [maliformis (Mill.) Schneid], akkor birsalmáról, ha körte alakú [pyriformis (Dierb.) F. Zinn], akkor birskörtéről beszélünk (Nyéki, 1990). A meghatározást nehezíti az is, hogy ugyanaz a fa egyik évben körte alakú, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket terem. Ez a tény részben a kifejlett magvak számával függ össze, a kevés magvú gyümölcsök mindig megnyúltabbak.
Birsalma Birs A tudományos név – Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj: birsalma és körte csak alakjában különbözik. Hittétek volna, hogy a birsalma a rózsafélék családjába tartozik? Igen, ahogy a barack, a meggy és a körte is. A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás