Birs: A Birs pálinkával kapcsolatos tapasztalatok (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 798 fő
  • Képek - 2 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 11 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 9 db

Üdvözlettel,

Birs pálinka tisztelők klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 798 fő
  • Képek - 2 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 11 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 9 db

Üdvözlettel,

Birs pálinka tisztelők klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 798 fő
  • Képek - 2 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 11 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 9 db

Üdvözlettel,

Birs pálinka tisztelők klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 798 fő
  • Képek - 2 db
  • Videók - 3 db
  • Blogbejegyzések - 11 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 9 db

Üdvözlettel,

Birs pálinka tisztelők klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A Birs pálinkával kapcsolatos tapasztalatok

Ezt a témát Kecskeméti Sándor indította 15 éve

Jó magam 6. éve foglalkozom eme nemes nedú előállításával. Valójában gyerekcipőben járok a területen, de az íze számomra a többi pálinkához képest felülmúlhatatlan.

Hozzászólások eddig: 304

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Káplár Norbert üzente 5 éve

Üdv!
Birs pálinkát hány fokra érdemes hagyni (még sose főzettem, most viszem először)?
Tehát az íze aromája meg az erőssége is tuti legyen, hallottam már 46-ot 48-at.Szerintetek?

Válasz

Hegedüs Olivér üzente 6 éve

Köszi a választ!

Válasz

Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve

Nem vár mód, várnod

Válasz

Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve

Nem vár mód, várnod

Válasz

Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve

Hosszabban: 1 hónapot is vár mód kell vele, lassan halad a folyamat a birsnél. Ne várj intenzív erjedést!

Válasz

Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve

Szia!

Remélem nem készen el a válasszal, mivel itt senki sem reagált más segítség után kellett néznem. Röviden, tömören: nyugalom!!!

Válasz

Hegedüs Olivér üzente 6 éve

Az erjesztés 60L műanyag “csattos” tetejű hordóban történik.

Válasz

Hegedüs Olivér üzente 6 éve

Az erjesztés 60L műanyag “csattos” tetejű hordóban történik.

Válasz

Hegedüs Olivér üzente 6 éve

Kedves Tivadar! Amennyiben sikerült kérdéseidre választ kapni, légyszives oszd meg velem,mert jelenleg ugyanott tartok ahol te, az általad leírtakat tapasztalom! Három napja,hogy a birs cefrémhez 30L+7L víz, hozzáadtam első nap a pektin bontót, második nap a fajélesztőt, ph-t állítottam, már élesztő tápot is adtam hozzá, hátha beindul, de meg se mozdul a kotyogóban a víz... Ha leveszem a hordó tetejét,azt tapasztalom amit te, minimálisan bugyog, a gyújtó lángja elalszik, de ezzel nem vagyok előrébb, mert nemtudom,hogy ez így jó e...Válaszod előre is köszönöm!

Válasz

Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve

Üdv!

Most cefrézek életemben először :)
Segítségeteket szeretném kérni.

A gyümölcsök: birsalma, nagyrészt sárga-sárguló kb. 90 kg, alma kb. 30 kg. A birsalmát utóérleltem pár hétig, szőröktől körömkefével, vízzel eltisztítottam. Aztán késsel hasábokra felvágtam, rossz részeket kivágtam. Utána a sima almával együtt átküldtem egy ágaprítón. Bele egy 190 l-es hordóba, mely kb. így felét foglalta el. Ezután pektinoldót tettem bele. Itt annyit csináltam, hogy a leírástól eltérően több vízben hígítottam ki a pektinoldót. Így az elején összesen kb. 12 l víz került a cefrébe. A víz víztisztítón keresztül jött le (klórmentesítés céljából). Másnap tettem bele fajélesztőt (unikén borélesztő). Harmadnapon pH-t mértem. 4 fölé emelkedett. Ezért borkősavport 100 g-ot tettem bele, mire 3.4 lett, de ma a 4. napon megint 4-ig emelkedett, ezért ismét 100 g-ot raktam bele, most 3.5. A pincében 20-22 Celsiusfok van. A tető sajnos nem tökéletesen illeszkedik a hordóra, ha ráteszem egy ici-picit jobbra-balra mozog. Tehát nem rátekerem a tetőt, hanem fedem vele. A tetőre egy kb. 30 kg-os súlyt teszek. Kotyogó is van.
4 napos jelenleg a cefrém. Nem tudom elégedett legyek-e vele. Félek, hogy valami nem jó. Először is nagyon kevés a víz benne. Ma ismét tettem bele kb. 15 l vizet. Nem forr intenzíven, nem bugyog, habzik,...stb. A kotyogón nem jönnek a buborékok. Ha leveszem a fedőt és gyufát tartok fölé, akkor az azonnal elalszik (tehát CO2 termelődik). Illatra jó, közel hajolva kifejezetten szúrós. Megkóstolva én inkább savanykásnak érzem az ízét. Ma fúrószárral is átkevertem. A felső rész egyébként barnult.

Kérdéseim:
1. melyik szakaszban vagyok most? Elő-, vagy főerjedés?
2. mennyi víz kell rá? töltsek annyit hozzá, hogy teljesen ellepje? A fajélesztők egyáltalán életben maradtak, ha nem volt eddig csak alig vizes? Utólag lehet megint élesztőt tenni hozzá? Akár pektint is, hogy tovább bomoljon?
3. lehet, hogy nem elég így fedni? de akkor, hogy fedjem légmentesen, ha nincs hozzávaló tetőm? Vagy egyelőre az első napokban ne várjak intenzív kotyogást, buborékozást?
4. Meddig és hányszor savazzam, ha mindig visszaemelkedik a pH?
5. Minden nap keverjem át? Mennyire a fontos a légmentesség? Ki se nyissam egy bizonyos idő eltelte után?
6. 3 kg szőlőcukrot tervezek beletenni. Ezt mikor lehet? Nem késtem el vele? A cukrot mennyi vízben hígítsam?

Egyelőre ennyi.
Lehet, hogy csak túlaggódom a dolgot, mert most csinálom először?

Várom szíves válaszaitokat, előre is köszönöm.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu