Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Birs pálinka tisztelők klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Birs pálinka tisztelők klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Kecskeméti Sándor indította 15 éve
Jó magam 6. éve foglalkozom eme nemes nedú előállításával. Valójában gyerekcipőben járok a területen, de az íze számomra a többi pálinkához képest felülmúlhatatlan.
Hozzászólások eddig: 304
Káplár Norbert üzente 5 éve
Üdv!
Birs pálinkát hány fokra érdemes hagyni (még sose főzettem, most viszem először)?
Tehát az íze aromája meg az erőssége is tuti legyen, hallottam már 46-ot 48-at.Szerintetek?
Hegedüs Olivér üzente 6 éve
Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve
Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve
Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve
Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve
Hegedüs Olivér üzente 6 éve
Hegedüs Olivér üzente 6 éve
Hegedüs Olivér üzente 6 éve
Kedves Tivadar! Amennyiben sikerült kérdéseidre választ kapni, légyszives oszd meg velem,mert jelenleg ugyanott tartok ahol te, az általad leírtakat tapasztalom! Három napja,hogy a birs cefrémhez 30L+7L víz, hozzáadtam első nap a pektin bontót, második nap a fajélesztőt, ph-t állítottam, már élesztő tápot is adtam hozzá, hátha beindul, de meg se mozdul a kotyogóban a víz... Ha leveszem a hordó tetejét,azt tapasztalom amit te, minimálisan bugyog, a gyújtó lángja elalszik, de ezzel nem vagyok előrébb, mert nemtudom,hogy ez így jó e...Válaszod előre is köszönöm!
Berényi Tivadar Dr. üzente 6 éve
Üdv!
Most cefrézek életemben először :)
Segítségeteket szeretném kérni.
A gyümölcsök: birsalma, nagyrészt sárga-sárguló kb. 90 kg, alma kb. 30 kg. A birsalmát utóérleltem pár hétig, szőröktől körömkefével, vízzel eltisztítottam. Aztán késsel hasábokra felvágtam, rossz részeket kivágtam. Utána a sima almával együtt átküldtem egy ágaprítón. Bele egy 190 l-es hordóba, mely kb. így felét foglalta el. Ezután pektinoldót tettem bele. Itt annyit csináltam, hogy a leírástól eltérően több vízben hígítottam ki a pektinoldót. Így az elején összesen kb. 12 l víz került a cefrébe. A víz víztisztítón keresztül jött le (klórmentesítés céljából). Másnap tettem bele fajélesztőt (unikén borélesztő). Harmadnapon pH-t mértem. 4 fölé emelkedett. Ezért borkősavport 100 g-ot tettem bele, mire 3.4 lett, de ma a 4. napon megint 4-ig emelkedett, ezért ismét 100 g-ot raktam bele, most 3.5. A pincében 20-22 Celsiusfok van. A tető sajnos nem tökéletesen illeszkedik a hordóra, ha ráteszem egy ici-picit jobbra-balra mozog. Tehát nem rátekerem a tetőt, hanem fedem vele. A tetőre egy kb. 30 kg-os súlyt teszek. Kotyogó is van.
4 napos jelenleg a cefrém. Nem tudom elégedett legyek-e vele. Félek, hogy valami nem jó. Először is nagyon kevés a víz benne. Ma ismét tettem bele kb. 15 l vizet. Nem forr intenzíven, nem bugyog, habzik,...stb. A kotyogón nem jönnek a buborékok. Ha leveszem a fedőt és gyufát tartok fölé, akkor az azonnal elalszik (tehát CO2 termelődik). Illatra jó, közel hajolva kifejezetten szúrós. Megkóstolva én inkább savanykásnak érzem az ízét. Ma fúrószárral is átkevertem. A felső rész egyébként barnult.
Kérdéseim:
1. melyik szakaszban vagyok most? Elő-, vagy főerjedés?
2. mennyi víz kell rá? töltsek annyit hozzá, hogy teljesen ellepje? A fajélesztők egyáltalán életben maradtak, ha nem volt eddig csak alig vizes? Utólag lehet megint élesztőt tenni hozzá? Akár pektint is, hogy tovább bomoljon?
3. lehet, hogy nem elég így fedni? de akkor, hogy fedjem légmentesen, ha nincs hozzávaló tetőm? Vagy egyelőre az első napokban ne várjak intenzív kotyogást, buborékozást?
4. Meddig és hányszor savazzam, ha mindig visszaemelkedik a pH?
5. Minden nap keverjem át? Mennyire a fontos a légmentesség? Ki se nyissam egy bizonyos idő eltelte után?
6. 3 kg szőlőcukrot tervezek beletenni. Ezt mikor lehet? Nem késtem el vele? A cukrot mennyi vízben hígítsam?
Egyelőre ennyi.
Lehet, hogy csak túlaggódom a dolgot, mert most csinálom először?
Várom szíves válaszaitokat, előre is köszönöm.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás